SQL Server migratie

in goede handen bij DBA.nl

SQL Server migratie

De laatste jaren zijn databases een steeds belangrijkere schakel geworden in de verwerking van digitale gegevens. Data moet altijd en optimaal benaderbaar zijn zonder het risico te lopen op down time door verstoringen. Nieuwe technieken worden geïntroduceerd in nieuwe releases waardoor de beschikbaarheid steeds gegarandeerd blijft.  

Microsoft SQL Server: steeds meer een volwaardig product

Microsoft is met de introductie van MSSQL 2005 een serieuze speler geworden in de aanbieders van database software. Iedere nieuwe versie voegt daar zaken aan toe, waardoor het product steeds volwaardiger wordt. Zo was mirroring in 2005 een nieuwe techniek voor een hoge beschikbaarheid. Met MSSQL 2008 is nieuwe functionaliteit toegevoegd, zodat er efficiënt met grote hoeveelheden data kan worden gewerkt. Zo kon er vanaf deze versie gebruik worden gemaakt van partitionering en kan data gecomprimeerd opgeslagen worden. Ook kon vanaf deze versie de opslag van documenten buiten de database opgeslagen worden, wat de performance ten goede komt. Met de introductie van MSSQL 2012 zijn grote stappen gemaakt op het gebied van high-availability en performance en deze ontwikkeling zet zich door in MSSQL 2014. Mirroring is nu door geëvolueerd tot een complete oplossing voor een hoge beschikbaarheid met interessante mogelijkheden. De opslag van documenten buiten de database om is sterk verbeterd. Ook bieden de laatste versies nieuwe technieken om grote hoeveelheden data (“big-data”) efficiënt te kunnen beheren. Met de introductie van Azure in SQL Server biedt Microsoft ook een databaseplatform aan in de cloud. Daarnaast is door de uitgebreide informatie over de prestatie van de databases het monitoren van de MSSQL Server omgeving een stuk eenvoudiger geworden. Veel nieuwe functionaliteiten zitten alleen in de Enterprise Edition, de meest uitgebreide versie. Maakt u geen gebruik van deze geavanceerde opties, dan kan ook de Standard Edition worden gebruikt, eventueel met alternatieven voor ontbrekende functionaliteit.

SQL Server upgraden: is dat wel nodig

sql upgrade

“Mooi die technieken”, wordt vaak gezegd “maar waarom zou ik gaan upgraden? De bestaande omgeving voldoet nog best”. En dit kan ook wel het geval zijn, maar daarbij wordt vergeten dat er een punt komt dat er ge-upgraded moet worden naar een nieuwe versie en dat het dan een veel complexere operatie wordt. Het verschil in uw huidige versie en de dan gangbare versie is dan zo verschillend dat dit extra inspanningen vereist van de betrokken IT partijen. Ook is de support van Microsoft op oudere versies eindig. Zo loopt bijvoorbeeld de support op SQL2005 in april 2016 af. Op dit moment is de enige versie waar Microsoft support op geeft MSSQL 2012 of 2014; heeft u zich dat weleens gerealiseerd? Vergeet daarnaast ook niet dat u niet kunt profiteren van nieuwe technieken of verbeteringen die in de recente versies beschikbaar zijn. Is een upgrade naar een recente MSSQL versie eenvoudig? Dat hangt van een aantal zaken af. De belangrijkste vraag die gesteld moet worden is of de gebruikte applicatie overweg kan met de gekozen MSSQL versie. Dit kan uw leverancier u vertellen. Mogelijk moet u een extra update installeren voor uw applicatie om uw database te kunnen upgraden. Als de leverancier de gekozen versie ondersteund is een migratie technisch gezien een redelijk eenvoudige klus.

Migratie draaiboek: goed voorbereid aan de slag

draaiboek

Uiteraard moet er meer gebeuren dan alleen een database migratie, maar wij maken een passend draaiboek, waarin alle facetten zijn opgenomen. Zo’n migratie is namelijk het moment om uw huidige database-omgeving eens door te laten nemen. Mogelijk kan er bespaard worden op licentiekosten door te veranderen van SQL editie. Of is het verstandig gelijk het operating system te upgraden. DBA.nl begeleidt u graag in het woud van vragen bij een upgrade. Wij kunnen ervaring putten uit een reeks van MSSQL migraties, waarbij al deze vragen zijn doorgenomen. Daarnaast kan er tijdens de migratie een “training-on-the-job” gegeven worden voor eigen medewerkers, om zo ervaring op te doen met de nieuwe functionaliteiten.  

MPS DBA.nl verzorgde voor MPS de migratie naar SQL Server 2012."Ja, vertel mij meer over
de SQL Server HealthCheck!"

Bedrijf: Email: Tel:

SQL Server hulp nodig?

Heeft u een Microsoft SQL Server omgeving? DBA.nl helpt u graag met haar expertise op het gebied van SQL Server beheer.
Neem contact op voor meer informatie.

Partners[email protected]
088-055 55 55