Informizely customer feedback surveys

Microsoft SQL Server als platform voor BI


Microsoft SQL Server als platform voor BI

SQL Server biedt veel opties, veel meer dan de meeste gebruikers weten. In dit artikel gaan we dieper in op SQL Server als een allesomvattend dataplatform. Wat is Microsoft SQL Server als u een IT-professional vraagt? Dan is het meest voorkomende antwoord: “een databaseserver”. Dat is jammer, want het is zoveel meer!

Rapportagedienst

Reporting Services of liever SQL Server Reporting Services (SSRS) is beschikbaar vanaf Standard Edition. Wanneer deze dienst is geïnstalleerd, heeft u de mogelijkheid om vanuit een laag kennisniveau rapportages te ontwikkelen die u via een ingebouwd webportaal aan de organisatie aanbiedt.

Web portal SSRS

Ook de ervaren BI-ontwikkelaar kan zijn hart ophalen met de mogelijkheid om rapportages op maat te maken. Het is mogelijk om rapportages aan te bieden om ad hoc uit te voeren, maar het is ook mogelijk om een ​​rapportage in te plannen om op vaste tijden verzonden te worden. Ook is er de mogelijkheid om rapportages in verschillende formaten op te slaan, bijvoorbeeld op een netwerklocatie. Als u elke maandag de voorraad- en verkoopcijfers in de inbox van de financieel directeur wilt, dan kan dat. Dit stel je eenmalig in en heb je er geen omkijken meer naar. Rapporten worden vanaf versie 2016 mobiel ondersteund en kunnen op elk apparaat goed worden gedimensioneerd.

Voorbeeld van een mobiel rapport

Power BI

Een andere tool die waardevol is voor BI is Power BI. Wat is het verschil tussen Reporting Services en Power BI? Beide tools hebben vergelijkbare mogelijkheden. Power BI is met name geschikt voor dashboards: schermen die in één oogopslag laten zien bijvoorbeeld een KPI met drill-through functionaliteiten.
Reporting Services is met name geschikt voor gepagineerde rapporten.

PowerBI heeft ook een gratis versie die alle visualisaties bevat ten opzichte van de betaalde versie. Als er behoefte is om dashboards te delen, is PowerBI Pro een geschikter platform. In deze versie is SSRS naadloos geïntegreerd. Een upgrade van Reporting Services naar Power BI is dus eenvoudig te doen.

Het belang van tooling

Een intelligente organisatie wordt mede gevormd door het maken van rapportages op basis van het combineren van data uit verschillende bronnen. Hiervoor wordt vaak een ETL-tool gebruikt, ook wel databroker genoemd. Dergelijke ETL-tools (extract, transform & load) zijn er in overvloed voor duizenden en soms tienduizenden euro’s. De aanschaf van zo’n tool is niet nodig, want SQL Server Standard Edition beschikt al jaren over de uiterst veelzijdige ETL-tool Integration Service (SSIS)! Bronnen kunnen databases zijn van andere leveranciers, maar ook tekstbestanden zoals XML, EDIFACT, webservices en FTP-sites zijn geschikt. Integration Services heeft de mogelijkheid om middels een grafische interface met bovenstaande bronnen te communiceren en is tot in detail te regelen. Wilt u een naadloze koppeling tussen het verkoopsysteem van uw klant en uw ERP-systeem? Het kan met SSIS!

Met de mogelijkheden van SQL Server heb je een krachtig en volwassen platform om je BI-organisatie volwassen te maken. Met SQL Server kunt u uw organisatie van begrip naar coördinerend naar verbeteren naar innoveren brengen.

DBA.nl,
the database
administrator

DBA.nl is the all-round database expert specialized in setting up, maintaining and monitoring database environments. In addition, we provide advice and remove performance problems.