Informizely customer feedback surveys

Oracle monitoring

Oracle database monitoring

Steeds meer applicaties eisen een zeer hoge beschikbaarheid van de Oracle omgeving. Dit komt onder andere doordat veel applicaties in de cloud werken en 24×7 beschikbaar moeten zijn. Om deze hoge beschikbaarheid te kunnen waarborgen, moet uiteraard ook de Oracle omgeving maximaal beschikbaar zijn. Door de Oracle monitoring toe te passen kunnen potentiële problemen tijdig geconstateerd en opgelost worden.

Welke database monitoring oplossingen zijn er voor Oracle?

Op de markt zijn verschillende Oracle monitoring oplossingen beschikbaar om de Oracle omgeving te monitoren. Deze db monitor producten kun je indelen in twee categorieën, namelijk Oracle monitoring producten en third-party database monitoring producten.

Oracle montoring producten zijn:

 • Oracle Enterprise Manager Database Control (beheren van één Oracle database)
 • Oracle Enterprise Manager Cloud Control 12c (centraal beheren van de gehele Oracle omgeving)
 • Oracle Enterprise Manager Grid Control 10g (centraal beheren van de gehele Oracle omgeving, OEM 10g is uitgefaseerd en vervangen door Oracle Enterprise Manager Cloud Control 12c)
 • Oracle Enterprise Manager Grid Control 11g (centraal beheren van de gehele Oracle omgeving, OEM 11g is uitgefaseerd en vervangen door Oracle Enterprise Manager Cloud Control 12c)

De Oracle Enterprise Manager krijgt regelmatig updates. Meer over de updates en de einddata van de verschillende support termijnen is in deze publicatie te lezen.

De meeste gebruikte third-party database monitoring producten zijn:

 • Foglight
 • Quest
 • Nagios
 • Solarwinds

Van de bovenstaande producten is Oracle Cloud Control verreweg het meeste gebruikt product. Bedrijven kiezen voor Cloud Control om de volgende redenen:

 • Bedrijven met Oracle licenties mogen Oracle Cloud Control gratis gebruiken. Ook kan men gratis gebruik maken van Oracle db monitoring support voor het downloaden van patches en indienen van Service Requests
 • Door middel van Notificaties door de database monitoring worden beheerders tijdig op de hoogte gebracht van potentiële incidenten en problemen
 • De Online tuning mogelijkheden van de Oracle database monitoring
 • Oracle Cloud Control geeft de mogelijkheid om naast de Oracle omgeving ook andere systemen op te nemen in de database server monitoring zoals SQL Server, Weblogic, MySQL, etc.
 • Cloud Control kan op bijna alle besturingssystemen geïnstalleerd worden als database monitoring tool.
 • Er is meer Oracle Cloud Control kennis beschikbaar op de markt dan kennis over andere third-party database server monitoring producten. Voor Oracle Cloud Control zijn er tot slot ook meer trainings- en certificeringsmogelijkheden om zo meer uit deze Oracle monitoring tool te halen.

Opvolging van database monitoring notificaties

Eén van de belangrijkste mogelijkheden van een database server monitoring tool, zoals Cloud Control, is het versturen van notificaties. Notificaties uit de database monitoring geven aan dat er een potentieel probleem kan optreden, bijvoorbeeld een tablespace of een disk loopt bijna vol. Doordat de database server monitoring een notificatie verstuurd kan men tijdig een incident voorkomen of verhelpen zodat de continuïteit van de Oracle omgeving niet in gevaar komt. Zelfs als er een calamiteit optreedt als gevolg van bijvoorbeeld een stroomstoring, wordt er een notificatie gestuurd door de database monitoring.

Voor bedrijven die een SLA met DBA.nl hebben, wordt de database server monitoring zo ingericht dat de notificaties ook naar DBA.nl gestuurd worden. Afhankelijk van de SLA kunnen notificaties naast kantooruren, ook in de avond en/of in het weekend gestuurd worden. Notificaties van de Oracle monitoring, tijdens kantoortijden, worden door de Servicedesk van DBA.nl behandeld. Notificaties van de database monitoring die buiten kantoortijden binnen komen, worden door de dienstdoende senior database consultant behandeld, indien dit in de afgesproken dienstverlening zit. Voor het afsluiten van SLA is vaak zinvol om een Oracle health check te laten uitvoeren.

Ondersteuning met database server monitoring

Voor bedrijven die graag wel Cloud Control als database monitoring willen gebruiken, maar de kennis niet in huis hebben, biedt DBA.nl training on-the-job aan. In twee dagen zal een expert van DBA.nl samen met de beheerder(s) de installatie en configuratie uitvoeren van de Oracle database server monitoring. Hiernaast worden de belangrijkste features besproken zodat uw beheerders het maximale uit de database monitoring van Cloud Control kunnen halen.

Gemeente Eindhoven

Een van de klanten die ervoor gekozen heeft om gebruik te maken van de training on-the-job dienst is Gemeente Eindhoven. Gedurende twee dagen is Oracle Cloud Control 12c geïnstalleerd en geconfigureerd. Met de twee beheerders zijn daarna de belangrijkste features besproken en gedocumenteerd.

Vertel mij meer over Oracle Monitoring!

Contact

Heeft u een vraag of opmerking? Laat uw gegevens achter. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe interessant is onze Oracle monitoring?
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10 
          
Survey by Informizely