Oracle monitoring

door DBA.nl

Monitoring

Waarom monitoring?

Steeds meer applicaties eisen een zeer hoge beschikbaarheid van de Oracle omgeving. Dit komt onder andere doordat veel applicaties in de cloud werken en 24×7 beschikbaar moeten zijn. Om de hoge beschikbaarheid te kunnen waarborgen, moet uiteraard ook de Oracle omgeving maximaal beschikbaar zijn. Door de Oracle omgeving te monitoren kunnen potentiële problemen tijdig geconstateerd en opgelost worden.

Welke monitoring oplossingen zijn er voor Oracle?

Op de markt zijn verschillende producten beschikbaar om de Oracle omgeving te monitoren. Deze producten kun je indelen in twee categorieën, namelijk Oracle eigen monitoring producten en third-party producten. De meeste gebruikte third-party producten zijn:

 • Foglight
 • Quest
 • Nagios
 • Solarwinds

Oracle eigen montoring producten zijn:

 • Oracle Enterprise Manager Database Control (beheren van één Oracle database)
 • Oracle Enterprise Manager Cloud Control 12c (centraal beheren van de gehele Oracle omgeving)
 • Oracle Enterprise Manager Grid Control 10g (centraal beheren van de gehele Oracle omgeving, OEM 10g is uitgefaseerd en vervangen door Oracle Enterprise Manager Cloud Control 12c)
 • Oracle Enterprise Manager Grid Control 11g (centraal beheren van de gehele Oracle omgeving, OEM 11g is uitgefaseerd en vervangen door Oracle Enterprise Manager Cloud Control 12c)

Van de bovenstaande producten is Oracle Cloud Control verreweg het meeste gebruikt product. Bedrijven kiezen voor Cloud Control om de volgende redenen:

 • Bedrijven met Oracle licenties mogen Oracle Cloud Control gratis gebruiken. Ook kan men gratis gebruik maken van Oracle support voor het downloaden van patches en indienen van Service Requests.
 • Door middel van Notificaties worden beheerders tijdig op de hoogte gebracht van potentiële incidenten en problemen.
 • Online tuning mogelijkheden.
 • Mogelijkheid om naast je Oracle omgeving ook andere systemen te monitoren zoals SQL Server, Weblogic, MySQL, etcetera.
 • Cloud Control kan op bijna alle besturingssystemen geïnstalleerd worden.
 • Er is meer Oracle Cloud Control kennis beschikbaar op de markt dan andere thrird-party producten. Ook zijn er meer training en certificeringenmogelijkheden om zo meer uit Oracle Cloud Control te halen.

Notificaties en opvolging?

Één van de belangrijkste mogelijkheden van Cloud Control is het versturen van notificaties. Notificaties geven aan dat er een potentieel probleem kan optreden, als er bijvoorbeeld een tablespace of een disk bijna vol is.Omdat men een notificatie ontvangt kan men tijdig een incident voorkomen of verhelpen zodat de continuïteit van de Oracle omgeving niet in gevaar komt. Ook wanneer een calamiteit optreedt als gevolg van bijvoorbeeld een stroomstoring, wordt er een notificatie gestuurd. Voor bedrijven die een SLA met DBA.nl hebben, worden de notificaties ook automatisch naar DBA.nl gestuurd. Afhankelijk van de SLA kunnen notificaties naast kantooruren ook in de avond en in het weekend gestuurd worden. Notificaties binnen kantoortijden worden door de servicedesk behandeld. Notificaties buiten kantoortijden worden door de dienstdoende senior database consultant behandeld.

Ondersteuning nodig?

Voor bedrijven die graag wel Cloud Control willen gebruiken, maar de kennis ervoor niet hebben biedt DBA.nl training on-the-job aan. We zullen in twee dagen samen met de beheerder(s) de installatie en configuratie uitvoeren. Ook zullen we de belangrijkste features bespreken zodat de beheerders het maximale uit Cloud Control kunnen halen.

Gemeente Eindhoven

Eindhoven-logo-500x147

Een van de klanten die ervoor gekozen heeft om gebruik te maken van de training on-the-job dienst is Gemeente Eindhoven. Gedurende twee dagen is Oracle Cloud Control 12c geïnstalleerd en geconfigureerd. Met de twee beheerders zijn daarna de belangrijkste features besproken en gedocumenteerd."Ja, vertel mij meer over Oracle Monitoring!"

Bedrijf: Email: Tel:

Partners[email protected]
088-055 55 55