Informizely customer feedback surveys

Microsoft SQL Server als platform voor BI


Microsoft SQL Server als platform voor BI

SQL Server biedt veel opties, veel meer dan dat de meeste gebruikers weten. In dit artikel gaan we dieper in op SQL Server als een uitgebreid data platform. Wanneer je aan een ICT-er vraagt wat is Microsoft SQL Server? Dan is het meest gegeven antwoord: “een database server”. Dat is jammer want het is zoveel meer!

Reporting services

Reporting Services of beter gezegd SQL Server Reporting Services (SSRS) is beschikbaar vanaf Standard Edition. Wanneer deze service word geïnstalleerd heeft u de mogelijkheid om vanaf een laag kennisniveau rapportages te ontwikkelen die u via een ingebouwd webportaal aanbied aan de organisatie.

Webportaal SSRS

Ook de ervaren BI developer kan zijn hart ophalen met de mogelijkheid tot het customizen van rapportages. Er is de mogelijkheid om rapportages aan te bieden om ad-hoc uit te voeren, maar een rapport kan ook gescheduled worden om te versturen op vaste momenten. Ook is er de mogelijkheid om rapportages in diverse formaten op te slaan op bijvoorbeeld een netwerk locatie. Wilt u elke maandag de voorraad en verkoopcijfers bij de financieel directeur in zijn inbox – dan kan dat. U stelt dit éénmalig in en hoeft er niet meer naar om te kijken. Rapportages zijn mobile supported vanaf versie 2016 en laten zich goed sizen op elk device.

Voorbeeld van een mobile report

Power BI

Een andere tool die waardevol is voor BI is Power BI.  Wat is het verschil tussen Reporting Services en Power BI? Beide tools hebben vergelijkbare mogelijkheden.  Power BI is met name geschikt voor dashboards: schermen die in één oogopslag bijv. een KPI laten zien met drill-through functionaliteiten.
Reporting Services is met name geschikt voor gepagineerde rapportages.

PowerBI heeft ook een gratis versie waarin alle vizualisation zitten t.o.v. de betaalde versie. Is er de behoefte om dashboard onderling te delen dan is PowerBI Pro een beter geschikt platform. In deze versie zit SSRS naadloos geïntegreerd. Dus een upgrade van Reporting Services naar Power BI laat zich makkelijk uitvoeren.

Belang van tooling

Een intelligente organisatie wordt mede gevormd door rapportages te maken op basis van data uit verschillende bronnen te combineren. Vaak wordt hier een ETL tool voor gebruikt ook wel een  data broker genoemd. Van zulke ETL (extract, transform & load) tools worden er genoeg aangeboden voor duizenden- en soms tienduizenden euro’s. De aanschaf van zo’n tool is niet nodig, want SQL Server Standard Editie heeft al vele jaren de uiterst veelzijdige ETL tool Integration Service (SSIS)! Bronnen kunnen databases zijn van andere leveranciers maar ook tekst bestanden, zoals XML, EDIFACT, webservices en FTP sites zijn geschikt. Integration Services heeft de mogelijkheid om met bovenstaande bronnen te communiceren m.b.v. een grafische interface en is tot in de details in te regelen. Wilt u een naadloze koppeling tussen het verkoopsysteem van u klant en u ERP systeem? Het kan met SSIS!

Met de mogelijkheden van SQL Server heeft u een krachtige en volwassen platform in huis om uw BI-organisatie dito volwassen te maken. Met SQL Server kunt u uw organisatie van begrijpend naar coördinerend naar verbeterend naar innoverend te maken.

DBA.nl,
dé database
administrator

DBA.nl is de allround database expert gespecialiseerd in het inrichten, onderhouden, monitoren van database omgevingen. Daarnaast geven wij advies en nemen performance problemen weg.