Informizely customer feedback surveys

Oracle Database 12.2 en verlenging ondersteuning voor 11.2


Oracle Database 12.2 en verlenging ondersteuning voor 11.2

Begin februari heeft Oracle een paar belangrijke data gepubliceerd op haar Support-site. Indien u toegang heeft tot My Oracle Support kunnen de details worden ingezien onder Document Id 742060.1 (“Release Schedule of Current Database Releases”). In dit schrijven willen we u graag de belangrijkste punten aangeven.

Verlenging ondersteuningsperiode Database 11.2 en 12.1

Allereerst is er goed nieuws voor ieder die nog veel gebruik maakt van Oracle Database release 11.2.0.4 Het extended support hiervan wordt namelijk zonder meerkosten met maar liefst anderhalf jaar verlengd tot en met december 2018. Daarnaast zal ook het extended support voor release 12.1.0.2 zonder meerkosten doorlopen tot en met juli 2019. E.e.a hangt vermoedelijk samen met de timing van de nieuwe release 12.2 die enige tijd op zich heeft laten wachten.

Onderstaande tekening geeft aan hoe de ondersteuningsperioden nu lopen:

Deze verlenging moet overigens niet worden gezien als een aanmoediging om langer op 11.2.0.4 door te blijven draaien dan nodig. Wel is het een erkenning van de realiteit dat het voorbereiden van een upgrade van bedrijfskritische omgevingen naar versie 12 nu eenmaal tijd kost en dat dit zeker ook voor applicatie-leveranciers geldt.  Het verlengen van de ondersteuning geeft een goede mate van extra “lucht” aan deze trajecten zodat deze zonder overmatige “haast“ kunnen worden uitgevoerd.

De verlenging voor 12.1.0.2 is ook welkom. Een groot aantal van onze klanten heeft deze versie inmiddels in bedrijf en het is prettig te weten dat deze database-versie de komende jaren nog goed wordt ondersteund. Let wel: dit betreft 12.1.0.2 en NIET 12.1.0.1. Indien u gebruikt maakt van bijvoorbeeld Oracle Standard Edition One (versie 12.1.0.1) dan geldt deze verlenging niet en is een upgrade naar Standard Edition Two (versie 12.1.0.2) nog altijd noodzakelijk voor ondersteuning.

Introductie Database 12.2

Het tweede grote nieuws is de bevestiging door Oracle van de aanstaande beschikbaarheid van Oracle Database versie 12.2 voor lokaal gebruik. Als cloud-dienst was deze database reeds enige tijd beschikbaar maar verreweg de meeste gebruikers geven de voorkeur aan installatie en gebruik in hun eigen IT-omgeving. Oracle heeft versie 12.2 inmiddels beschikbaar gesteld voor het Oracle Exadata-systeem en half maart volgt de introductie voor reguliere Linux-servers. Nog voor de zomer moeten vervolgens de varianten voor de Oracle Database Appliance en Microsoft Windows gaan volgen.

Voor klanten die nog gebruik maken van versie 11.2 raden wij aan om in hun migratieplannen in te zetten op een upgrade naar versie 12.2, tenzij de migratie al binnen enkele maanden moet hebben plaatsgevonden. Dankzij het feit dat versie 12.2 al enige tijd in gebruik is geweest in cloud-omgevingen is het aannemelijk dat eventuele kinderziekten al goeddeels zijn onderkend en opgelost ten tijde van de aanstaande introductie.

Indien u verdere vragen heeft over deze materie of graag advies wilt hebben over upgrade, neemt u dien gerust vrijblijvend contact met ons op.

DBA.nl,
dé database
administrator

DBA.nl is de allround database expert gespecialiseerd in het inrichten, onderhouden, monitoren van database omgevingen. Daarnaast geven wij advies en nemen performance problemen weg.