Informizely customer feedback surveys

Kan mijn oude MSSQL omgeving nog mee?


Kan mijn oude MSSQL omgeving nog mee?

De titel van deze is publicatie is de vraag die veel systeembeheerders zich stellen. De SQL 2008 omgeving draait immers prima, de afschrijftijd is gepasseerd, zo goed als alle bugs zijn inmiddels opgelost en we hebben daarmee de meeste bang voor de minste buck. True, lijkt het! Maar dit is niet het geval. Het belangrijkste argument is namelijk security. Nieuwe exploits die niet gedicht worden in oude versies maken een omgeving kwetsbaar. Microsoft ontwikkelt veel aan SQL Server en focust op het verbeteren van, performance, High Availability, security en nieuwe features. In deze publicatie gaan we op deze punten in. In dit artikel geven we ook aan waarom het belangrijk is om nieuwe versies te gebruiken.

Performance

In SQL Server 2014 heeft men voor het eerst in 20 jaar de query estimator volledig herschreven. De query estimator is een essentieel onderdeel bij het maken van een query plan. Dit plan wordt doorgaans voor elke query die voorbij komt gemaakt en zorgt dat de data zo snel mogelijk worden geretourneerd/verwerkt. Met deze nieuwe query estimator is een flinke performance verbetering gerealiseerd. Met de komst van SQL Server2005 zijn ook included columns mogelijk in de index. Hierdoor wordt de CPU en het geheugen enorm ontlast. Als er dan een informatie aanvraag is van meerdere kolommen van een tabel, hoeft de index niet meer te worden aangemaakt op alle kolommen maar enkel op de kolommen die in de join/where clause zijn opgenomen. Dit levert snelheidswinst op.

Vanaf versie 2014 is in-memory optimization toegevoegd voor databases. Met deze features is het mogelijk om data vast te zetten in het geheugen waardoor deze data sneller beschikbaar zijn.
Veel transacties (inserts) hebben hier baat bij. Hierdoor wordt blocking verminderd en is een performance verbetering gerealiseerd van 5 tot 20 maal. Dit effect is nog duidelijker wanneer dit stored procedures betreft met veel calculaties. In versie 2016 biedt Query Store de mogelijkheid om eenvoudig zware query plannen inzichtelijk te maken en te volgen. Versie 2017 laat meer dan 8 indexes toe op een in-memory optimized tabel.

High Availability

Vanaf versie 2016 is het tevens mogelijk om Availability Groups te distribueren over 2 clustered omgevingen. Met Availability Groups (een gespiegelde database) kan men de productie database ontlasten door de BI omgeving te verwijzen naar de database die standby staat. Stretched databases zorgen zo dat grote tabellen in de cloud kunnen worden geplaatst.

Security

Vanaf versie 2014 is het encrypten van de backups mogelijk. Dit biedt de garantie dat bij diefstal van de backup bestanden de data niet kan worden bekeken. Transparent Data Encryption en Column Level Encryption bieden bescherming wanneer deze data in-rest en/of in-flight zijn. Of neem nou Dynamic Data Masking wat een uitstekende feature is om op uw ontwikkel-/test-/acceptatieomgeving AVG/GDPR compliant te zijn. Ook de mogelijkheden om te auditen wie er zich toegang verschaft tot de omgeving, zijn uitgebreid. SQL Server is dus het meeste veilige database platform van de laatste 8 jaar.

Nieuwe features

Vanaf versie 2012 is er Master Data Management. Deze tooling helpt, met name midden- en grote bedrijven die datakwaliteit hoog in het vaandel hebben staan, bij het ontdubbelen van data. Vanaf 2016 biedt SQL JSON ondersteuning voor import/export/parsing en Vulnerability Assessment.
Vanaf versie 2017 kan SQL Server op Linux draaien en is ook een installatie op GUI loze Windows (Server Core) mogelijk. Ondersteuning voor de programmeertaal R is erbij gekomen. Je kan nu een Python script direct tegen de SQL Server uitvoeren ten behoeve van bijvoorbeeld de volwassen BI organisatie (artificial intelligence). SQL Server 2019 biedt mogelijkheden om SQL Server op nagenoeg elk platform te draaien: native of d.m.v. Docker en Kubernetes. En biedt Polybase om cross database platform data te combineren. Ook is de performance verder verbeterd en hier is SQL Server het snelste OLTP database platform volgens www.tpc.org.

BI

Met de bijgeleverde Reporting Services maakt u eenvoudige en geavanceerde rapportages. Deze zijn te schedulen om automatisch te versturen en/of op te slaan. Wilt u verder met BI? Power BI stelt u in staat om spiffy dashboard te maken t.b.v. het management, compleet met mobile device support en drill-through functionaliteiten. Met het bijgeleverde Analysis Services maakt u OLAP cubes zodat managers/specialisten data in begrijpelijke taal kunnen onderzoeken.

De migratie

Wanneer je dan gaat upgraden komt er veel op een systeembeheerder/projectmanager af. Wat zijn de risico’s? Hoe moet de hardware worden ingericht? Moeten er applicaties worden aangepast? SQL Server is bij een standaard installatie verre van optimaal geconfigureerd. Dit heeft vaak een groot performance verlies als gevolg. Vaak is er niet bekend vanuit welke servers & clients er verbinding wordt gemaakt met de database. Ook hierbij verschaft DBA.nl inzicht om de migratie tot een succes te maken. Het is goed om een betrouwbare allround database partner achter u te hebben staan. DBA.nl heeft veel ervaring met migratie trajecten en biedt, indien gewenst, de mogelijkheid om de benodigde downtime om over te schakelen naar de nieuwe omgeving te beperken tot enkele secondes. Microsoft is continu bezig om zijn producten te verbeteren om aan de top te blijven. Met aanzienlijk lagere kosten t.o.v. Oracle en breed aanwezig support is het een uitermate geschikt relationeel database management systeem voor alle bedrijven in het midden- en enterprise segment.

DBA.nl is de allround database expert gespecialiseerd in het inrichten, onderhouden, monitoren van database omgevingen. Daarnaast geven wij advies en nemen performance problemen weg.

DBA.nl,
dé database
administrator

DBA.nl is de allround database expert gespecialiseerd in het inrichten, onderhouden, monitoren van database omgevingen. Daarnaast geven wij advies en nemen performance problemen weg.