Informizely customer feedback surveys

MSSQL 2005 is uit support, het einde van een tijdperk


Het einde van een tijdperk: MSSQL 2005 is uit de support

Sinds 12 april 2016 is het extended support op MSSQL 2005 beëindigd. Deze datum was al lange tijd aangegeven door Microsoft en MSSQL 2005 is nu dan ook officieel verleden tijd.

Wat betekent dit voor mijn MSSQL 2005 omgeving?

Het einde van de extended support betekent niet dat de software niet meer werkt, of dat de licenties verlopen. Uw database blijft gewoon werken. Het geeft alleen aan dat u niet kunt terugvallen op de Microsoft bij eventuele software problemen. Ieder (security) issue dat nu nog ontdekt wordt zal niet opgelost worden, maar worden afgedaan met “MSSQL 2005 is uit support, u zult moeten upgraden”. Inmiddels zijn er berichten te vinden op internet dat dit inderdaad de houding van Microsoft is.

Dus ik kan gewoon verder werken met 2005?

In operationele zin gezien is dit mogelijk, echter houdt hierbij wel rekening met het volgende:

  • Deze MSSQL versie heeft al bijna 4 jaar geen patches meer ontvangen, en zal ook niets meer ontvangen.Alle security gerelateerde issues kunnen alleen opgelost worden door te upgraden.
  • Dat de techniek niet heeft stil gestaan en dat de performance in bijvoorbeeld MSSQL 2014 minstens 10x beter is, zelfs met dezelfde hardware.
  • Daarnaast zijn er zeer veel nieuwe features toegevoegd en zijn veel problemen opgelost in MSSQL 2014; zaken die in MSSQL 2005 nooit opgelost gaan worden.
  • Dat u voor support aangewezen bent op de bereidwilligheid van derden, die u vaak uitsluitend op “best effort” basis kunnen helpen. Microsoft zal u niet meer helpen.
  • Dat het OS waarop deze MSSQL versie draait waarschijnlijk ook al uit support is.

Kortom: u loopt een potentieel risico als u door blijft werken met deze versie.

Oke, ik zie de noodzaak van upgraden, wat moet er gebeuren?

Voordat u uw omgeving gaat upgraden dient er rekening gehouden te worden met een aantal factoren:

  • Is de applicatie waar uw MSSQL 2005 omgeving mee gekoppeld is ook gecertificeerd voor een hogere MSSQL versie?
  • Wat moet er aangepast worden aan mijn applicaties om de gewenste MSSQL upgrade door te voeren?

Denk hierbij onder andere aan:

  • Hoe is de connectie met de database gedefinieerd (o.a. tekst, XML, Java, registry)?
  • Zijn er zaken in mijn database die een upgrade in de weg staan (o.a. integriteitscontrole, verouderde instellingen)?

Hoe zit het met de kosten?

Dit hangt onder andere af van welke keuzes u maakt. Er zijn echter wel een aantal zaken die van invloed zijn en waar u rekening mee dient te houden:

  • In principe zult u voor een hogere versie van uw MSSQL software altijd nieuwe licenties aan moeten schaffen. Het is natuurlijk mogelijk dat u bepaalde overeenkomsten met Microsoft heeft lopen waardoor u mogelijk al beschikt over de benodigde licenties.
  • Maakt u gebruik van de Standaard of Enterprise Editie van MSSQL., of besluit u te switchen van editie?
    LET OP: Bij gebruik van Enterprise Editie is de licentiestructuur veranderd.
  • Hoe ziet de server eruit waarop de nieuwe MSSQL versie gaat draaien. Kan de bestaande hardware nog gebruikt worden? Besluit u dit gelijk te vervangen, gaat u virtueel of brengt u uw database omgeving richting de cloud?
  • Wilt u meteen ook consolideren? Het kan lonend zijn om deze upgrade tegelijk te gebruiken om het aantal database servers terug te brengen en databases samen te voegen.

Hoe nu verder?

Het is duidelijk dat u keuzes moet maken en dat deze keuzes gevolgen hebben. Bent u er nog niet uit welke keuze u moet maken of wilt u met een specialist sparren over welke keuze te maken?
Bel DBA.nl!

Wij gaan graag met u het gesprek aan om tot een voor u passende oplossing te komen.

DBA.nl,
dé database
administrator

DBA.nl is de allround database expert gespecialiseerd in het inrichten, onderhouden, monitoren van database omgevingen. Daarnaast geven wij advies en nemen performance problemen weg.