Informizely customer feedback surveys

Oracle Linux


Linux behoeft eigenlijk geen introductie meer. Voornamelijk gepopulariseerd als webserver voor Internet-sites heeft dit Operating System sinds het verschijnen van Red Hat Enterprise Linux, 17 jaar geleden, bij veel organisaties ook intern een plaats gevonden. Sinds 2006 biedt ook Oracle een eigen Linux-distributie aan. Hoewel sommige sceptici dit aanvankelijk als een experiment zagen is Oracle hier altijd serieus mee geweest. Al meer dan tien jaar lang is Oracle Linux een up-to-date en in meerdere opzichten zelfs zeer vooruitstrevende Linux-variant die door iedereen die dat wil kan worden gebruikt. In tegenstelling tot het vergelijkbare Red Hat Enterprise Linux is Oracle Linux zelfs kosteloos te gebruiken (hoewel voor productie-omgevingen natuurlijk altijd een support-contract is aan te bevelen).

 

Oracle Linux is een operating system met lange-termijn ondersteuning, precies zoals de meeste organisaties verwachten. Ondersteuning en nieuwe beveiligingspatches zijn nog tenminste 10 jaar na introductie van een versie verkrijgbaar en bij het afnemen van extended support kan dit nog langer zijn. Gedurende die tijd staat de ontwikkeling overigens beslist niet stil. Oracle is proactief in het zogenaamde “backporten” van nieuwe Linux-functionaliteit naar haar bestaande releases zodat bijvoorbeeld ook nieuwe hardware zonder problemen kan worden geïntroduceerd.

Als Oracle database-specialist ligt het voor de hand dat wij Oracle Linux aanbevelen als platform voor het draaien van Oracle Database en Weblogic. Dit heeft goede redenen. Oracle Linux bevat enkele hulpmiddelen die installatie en gebruik van Oracle producten vereenvoudigen en het feit dat alle software van één leverancier komt maakt support gemakkelijker. Daarnaast is het ook het primaire Linux-platform waarop Oracle-producten worden ontwikkeld en getest. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat Oracle Database minder stabiel of goed getest zou zijn op andere operating systems maar het spreekt vanzelf dat mag worden verwacht dat optimale prestaties op Oracle’s “eigen” platform bovenaan de prioriteitenlijst zullen staan.

Oracle’s eigen “engineered systems” zoals Database Appliance en Exadata draaien haast vanzelfsprekend ook op Oracle Linux. Deze schaalbare servers, bedoeld voor zware bedrijfskritische workloads moeten bij uitstek betrouwbaar en snel zijn. Het is goed te weten dat de praktijkervaringen op dergelijke hardware als referentie dienen voor eventuele verdere optimalisaties van het operating system zodat ook generieke systemen hiervan profiteren.

Oracle Linux is (natuurlijk) niet speciaal bedoeld om te gebruiken in combinatie met andere Oracle-producten. Ook voor andere toepassingen mag en kan het prima worden ingezet omdat het alle onderdelen en pakketten bevat die gebruikelijk zijn voor een commerciële Linux-distributie. Server-software die in eerste instantie is gebouwd voor Red Hat Linux zal normaalgesproken zonder aanpassingen ook op Oracle Linux werken. Denk hierbij aan monitoring of backup-software maar evengoed zelf ontwikkelde scripts en andere software. Compatibiliteit is één van de sterke punten van Oracle’s Linux en maakt de inzet binnen omgevingen waar eventueel al andere Linux-varianten aanwezig zijn relatief eenvoudig. De unieke features van Oracle Linux maken het (gelukkig) niet tot een vreemde eend in de bijt. Elke Linux-beheerder met ervaring op Red Hat of SuSE systemen zal eenvoudig overweg kunnen met Oracle Linux en er geen nieuwe tools voor hoeven aan te leren.

Onderscheidende Linux-kernel

Oracle Linux heeft een aangepaste Linux-kernel die het onderscheidt van andere distributies zoals die van Red Hat, SuSE of Ubuntu. De Linux-kernel is het systeemonderdeel dat het meest bepalend is voor prestaties, betrouwbaarheid en schaalbaarheid.

I/O-optimalisatie

Oracle’s aangepaste kernel heeft speciale aanpassingen voor I/O-optimalisatie en tracing. Database-workloads worden hierdoor optimaal bediend. Indien gebruik wordt gemaakt van storage met ondersteuning voor Data Integrity Extensions kan Oracle Linux tevens beschermen tegen data-corruptie die zou kunnen optreden in de keten van database-software tot fysieke disk.

DTrace

De tracing-functionaliteit (Dtrace) is van belang voor systeemontwikkelaars en het troubleshooten van systeemprestaties op het diepste niveau. Hiermee kan Oracle Linux in voorkomende gevallen bijzonder veel informatie geven over wat er precies in het systeem gaande is. Voor de gemiddelde systeembeheerder wellicht niet van dagelijks nut maar bij gecompliceerde (performance)-problemen kan zonodig met de hulp van Oracle support heel diep gegraven worden.

Ksplice

Ksplice Als Premier Support wordt afgenomen kan de UEK gebruik maken van de “Ksplice”-feature. Dit is een unieke functie die ervoor zorgt dat kernel security-updates kunnen worden toegepast en geactiveerd zónder dat hiervoor een herstart van het systeem noodzakelijk is. De draaiende kernel kan “live” worden gepatched; essentiële security-patches zonder downtime dus. Voor klanten die een eventueel veiligheidsrisico snel willen hebben aangepakt maar niet op korte termijn downtime kunnen inplannen is dit buitengewoon aantrekkelijk.

(Docker) containers

Een relatief nieuw maar snel aan populariteit winnende methode van virtualisatie zijn Linux containers. Met containers is het mogelijk om op een zeer efficiënte manier omgevingen te virtualiseren zonder de overhead van een gesimuleerde machine met eigen virtueel geheugen, processors, controllers en disks die bij traditionele VM’s nodig is. Oracle Linux 6 en 7 (met de UEK kernel) bieden ondersteuning voor het draaien van containers. Wanneer gebruik wordt gemaakt van Oracle Linux 7 is ook het draaien van Oracle Database ín een container ondersteund.

Wij menen dat Oracle Linux een ideaal platform is voor productie-taken en dan met name Oracle Database en Weblogic. In onze ervaring is Oracle Linux een goed beheersbaar, betrouwbaar en prima presterend platform en daarmee een ideale basis voor ieder die hoge eisen stelt aan de kwaliteit van zijn of haar database-services.

DBA.nl beschikt over gecertificeerd personeel met ruime kennis en ervaring op Oracle Linux-vlak. Hierdoor kunnen wij een compleet beheerpakket bieden voor Oracle Database plus het onderliggende Linux Operating System zodat er voor u slechts één aanspreekpunt is voor het beheer.

Mocht u geïnteresseerd zijn geraakt en graag meer willen weten neemt u dan gerust contact met ons op voor meer informatie of bijvoorbeeld een proof-of-concept. Wij helpen u graag verder.

DBA.nl,
dé database
administrator

DBA.nl is de allround database expert gespecialiseerd in het inrichten, onderhouden, monitoren van database omgevingen. Daarnaast geven wij advies en nemen performance problemen weg.