Informizely customer feedback surveys

Hoe up-to-date is uw MSSQL Server?


De auto, een trots bezit van menig persoon. Daar zijn we zuinig op; we poetsen de auto regelmatig en zorgen dat er ook onderhoud op plaatsvindt. Iets dat veelal op uw dashboard wordt aangegeven. Wanneer u het onderhoud niet laat uitvoeren gaan de prestaties achteruit en loopt u het risico op hoge herstelkosten om weer tot de ‘oude’ prestaties te komen.

Hoe zit dit met uw MSSQL Server omgeving? Ook die heeft aandacht en onderhoud nodig. Alleen heeft deze server niet standaard een dashboard waarop wordt aangegeven dat er onderhoud noodzakelijk is. Er is wel enige informatie beschikbaar, maar dit gaat niet zo gemakkelijk als in een auto. Daardoor wordt al gauw het onderhoud “vergeten”.

Om de conditie van de server op peil te houden is het verstandig, en in veel gevallen zelfs noodzakelijk om regelmatig de laatste updates te installeren en de status van de server te controleren. Zo kun je allerlei performance- en security issues voor zijn. Vaak zijn geconstateerde software-problemen opgelost in updates.

Microsoft kent verschillende varianten van updates. Deze zijn, in volgorde van toepasbaarheid:

  • Hotfixes. Dit zijn zeer specifieke updates voor een bepaalde situatie. Zo’n hotfix is vaak specifiek geschreven voor een bepaalde combinatie van hard- en software en kan dus niet zomaar geïnstalleerd worden. De kwaliteitscontrole op een hotfix kan ook minder grondig zijn geweest, omdat deze vaak onder grote tijdsdruk wordt uitgebracht. Daarom adviseren we hotfixes alleen als deze een aanwezig probleem oplossen en er niet gewacht kan worden op de eerstvolgende cumulatieve update
  • Cumulatieve update (CU). Dit is een verzameling van verbeteringen en bugfixes en wordt iedere 2 maanden uitgebracht. De kwaliteitscontrole van een CU is sinds januari 2016 gelijk aan de kwaliteitscontrole van een Service Pack en daarmee grondig getest.
  • Service Pack (SP). Dit is een verzameling Cumulatieve Updates en wordt gemiddeld eenmaal per jaar uitgebracht. De kwaliteitscontrole is gelijk aan de kwaliteitscontrole van een CU.

Daarnaast zijn er security updates. Deze zijn er in twee smaken:

  • QFE update:. Dit is feitelijk een Cumulatieve Update met extra security updates.
  • GDR update: Deze update bevat alleen security fixes.

Een overzicht van de huidige MSSQL updates is hier te vinden.

Best practices voor een update beleid

Ondanks dat Microsoft een kwaliteitscontrole uitvoert, kan het voorkomen dat er toch neveneffecten optreden na de installatie van een update. Daarom adviseren wij minstens 30 dagen te wachten met de installatie van een CU of SP. Uiteraard geldt dit niet voor een hotfix, omdat deze juist is uitgebracht om snel een probleem op te lossen. Wij adviseren dan ook om de updates, bij voorkeur in eerste instantie op uw test-omgeving, handmatig te installeren en niet door Windows te laten bepalen. Dit geeft u de gelegenheid de mogelijke effecten van de updates te testen alvorens dit op uw productie-omgeving door te voeren.

Als de MSSQL instance op een virtuele server draait is het aan te bevelen om zo mogelijk eerst een snapshot te maken van de server. Dit is de meest eenvoudige manier om een update terug te draaien, alhoewel de huidige updates zichzelf netjes de-installeren als er fouten optreden tijdens de installatie. Ook een volledige database back-up vooraf is aan te bevelen. Hierdoor zijn alle wijzigingen in de database veiliggesteld.

Microsoft heeft aangegeven dat Cumulatieve Updates net zo belangrijk zijn geworden als Service Packs, daarom is het belangrijk niet te wachten tot een Service Pack, maar ook pro-actief Cumulatieve Updates te installeren.

Belangrijk is dat ook het OS ook wordt bijgewerkt met updates. Let erop dat een update van het OS kan leiden tot een herstart van de server. Laat Windows daarom nooit zelf bepalen wanneer de update plaatsvindt.

Installeer de updates alleen tijdens een maintenance window, hierdoor weet iedereen dat de databases tijdelijk niet beschikbaar zijn en kunnen recovery maatregelen voor meerdere doeleinden gebruikt worden. Herstart de server na de installatie van een update. Het is sterk aan te raden om database wijzigingen niet op dezelfde dag uit te voeren met de installatie van OS-updates. Gebeurt dit wel, dan is het naderhand haast onmogelijk om de oorzaak van eventuele problemen te achterhalen.

Maakt u gebruik van mirroring, clustering of AlwaysOn, dan kan de downtime voor de installatie van een update sterk gereduceerd worden, door gebruik te maken van een “rolling upgrade”

Veel beheerders zijn niet bekend met het feit dat de installatie van updates niet betekent dat alle verbeteringen in deze update automatisch geactiveerd zijn. Veelal moeten deze met een traceflag nog expliciet worden ingeschakeld. Zie hierover de publicatie op onze website.

Hoe weet ik dat mijn MSSQL Server in goede conditie is?

Wilt u zekerheid en beschikken over kennis? DBA.nl heeft ruime ervaring met de installatie van updates en wij voeren dit graag voor u uit. Zo ontzorgen wij u en houden wij uw MSSQL omgeving in topconditie! Graag maken wij samen met u een plan om het beheer van uw SQL server omgeving te optimaliseren. Neem bij interesse gerust contact met ons op. Kijk op onze website voor de contactgegevens en de mogelijkheden die wij u kunnen bieden.

DBA.nl,
dé database
administrator

DBA.nl is de allround database expert gespecialiseerd in het inrichten, onderhouden, monitoren van database omgevingen. Daarnaast geven wij advies en nemen performance problemen weg.