Informizely customer feedback surveys

Cloud migraties – de praktijk


Het kan u niet ontgaan zijn dat steeds meer bedrijven en overheidsinstanties er tegenwoordig voor kiezen om hun on-premise ICT  infrastructuur, in zijn geheel dan wel gedeeltelijk, in de Cloud te draaien. Hoe ziet een dergelijke migratie er in de praktijk dan uit? En hoe gaat het beheer hiervan in zijn werk? In dit artikel wordt beschreven hoe een dergelijke migratie betrekkelijk eenvoudig en soepel in de praktijk te realiseren is, en wat voor voordelen dit voor uw organisatie met zich meebrengt.

Infrastructure as a Code

Via de beheerinterface van de Oracle Cloud is het mogelijk om het beheer van uw Cloud omgeving uit te voeren.

Beheerinterface

Dit kan handig zijn voor wanneer er bijvoorbeeld even met de hand een bepaalde VM moet worden herstart, of een database ge-patched.
Gaat u echter serieus gebruik maken van de OCI (Oracle Cloud Infrastructure) Cloud dan verdient het in veel gevallen aanbeveling om hiervoor een tool als Terraform in te gaan zetten.

Terraform is een declaratieve programmeertaal, wat betekent dat u via een set configuratie bestanden definieert, hóe de omgeving eruit moet komen te zien. De technische uitvoering hiervan wordt vervolgens onder water voor u allemaal door Terraform uitgevoerd. Daarnaast is Terraform cloud provider onafhankelijk, en het is dus mogelijk om met dezelfde basis set configuratie bestanden een identieke omgeving uit te rollen in bijvoorbeeld de Azure Cloud van Microsoft, de AWS Cloud van Amazon, en de Oracle Cloud. Dit wordt ook wel Infrastructure as a Code genoemd.

Een praktijkvoorbeeld

Om aan te tonen hoe dit er in de praktijk dan uitziet, is hieronder een typische hoog beschikbare cloud omgeving uitgetekend:

SLA vormen

(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

 

AD staat in bovenstaande tekening voor Availability Domain, d.w.z. een fysiek datacentrum. Door uw omgeving in twee of zelfs drie AD’s te hebben draaien bent u dus verzekerd tegen de fysieke uitval van een geheel datacentrum. Met een druk op de knop kan middels Terraform een omgeving zoals hierboven worden uitgerold. Tevens is het met Terraform mogelijk om eenvoudig wijzigingen door te voeren. Heeft u bijvoorbeeld tijdelijk een extra web- of database server nodig, dan kan deze eenvoudig middels Terraform in de huidige omgeving erbij worden gezet, zonder dat het nodig is om deze in zijn geheel opnieuw op te bouwen.
Zodra een omgeving zoals bijvoorbeeld hierboven is aangemaakt, dan zijn er weer andere tools beschikbaar om de servers vervolgens geautomatiseerd in te richten en te configureren naar wens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het steeds populairder wordende Ansible, dat net als Terraform een declaratieve programmeertaal is.

Nieuwe manier van werken

Upgrades en aanpassingen op uw OTAP straat worden op deze manier dus niet meer met de hand uitgevoerd, wat in de praktijk vaak een intensief, tijdrovend en als gevolg daarvan ook foutgevoelig proces is, maar slechts éénmalig gedefinieerd in de betreffende Terraform en Ansible configuratie bestanden.
Op deze manier bent u ervan verzekerd, dat uw OTAP straat altijd op precies dezelfde manier is ingericht en geconfigureerd. En loopt u dus veel minder risico op ongewenste verrassingen wanneer een nieuwe versie van een applicatie en/of database live wordt gezet.
Een ander groot voordeel van deze manier van werken, is dat wanneer een omgeving tijdelijk niet nodig is, omdat er even niks ontwikkelt of getest hoeft te worden, u met één commando een gehele ontwikkel- of testomgeving up- dan wel down kunt brengen. Zo bespaart u aanzienlijk op uw algehele ICT kosten, door alleen te betalen voor de resources die u ook daadwerkelijk gebruikt. Dit in tegenstelling tot on-premise omgevingen, waar ontwikkel- en testomgevingen doorgaans altijd aan staan, en onderhouden dienen te worden. Ook als deze niet tot nauwelijks worden gebruikt.

Migratie van uw applicaties en databases naar de Cloud

Wanneer een omgeving zoals hierboven geschetst middels Terraform is uitgerold, dan kan worden begonnen met de migratie van uw applicaties en databases. In eerste instantie zullen dit uiteraard uw test- en ontwikkelomgevingen zijn, eventueel gevolgd door uw acceptatie en productie omgevingen. Indien gewenst of noodzakelijk, kunnen dergelijke migraties met een minimale downtime worden gerealiseerd.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen, of wenst u meer informatie? Neemt u dan vooral contact met ons op, wij denken graag met u mee over hoe een cloud migratie voor uw organisatie te realiseren is, en wat voor voordelen dit met zich meebrengt op de gebieden van gereduceerde kosten, verhoogde flexibiliteit en schaalbaarheid, verbeterde performance en hogere beschikbaarheid. Klik voor de cloud diensten van DBA.nl hier.

DBA.nl,
dé database
administrator

DBA.nl is de allround database expert gespecialiseerd in het inrichten, onderhouden, monitoren van database omgevingen. Daarnaast geven wij advies en nemen performance problemen weg.